Właściciele większych kuchni coraz częściej rozważają wyspy kuchenne. Ten dodatkowy mebel wypełnia środek dużego pomieszczenia, wydziela strefy w przypadku otwartych przestrzeni, a dodatkowo jest bardzo efektowny i praktyczny. Najlepiej jednak planować go na wczesnym etapie inwestycji, bo wiele funkcji wyspy uzależnionych jest od podprowadzenia odpowiednich przyłączy. Jakie możliwości daje wyspa kuchenna i o czym trzeba pamiętać przy jej projektowaniu?
Dodatkowy blat roboczy i miejsce do przechowywania
W ciągu szafek często bywa tak, że po rozmieszczeniu kluczowych elementów kuchennych — zlewu, płyty grzewczej, lodówki, zmywarki i piekarnika nie zostaje nam zbyt wiele miejsca na blat roboczy i miejsce do przechowywania w dolnych szafkach. W takich przypadkach wyspa może posłużyć jako dodatkowy schowek i blat. Można ją dowolnie aranżować do swoich potrzeb i wybrać szafki lub szuflady, a nawet otwarte półki, na których mogą stać dekoracyjne pojemniki do przechowywania.

Wyspa kuchenna ze zlewem, płytą lub piekarnikiem
Centralny element w kuchni może również zawierać zlew, piekarnik lub płytę grzewczą. Zanim jednak przystąpicie do planowania tych elementów, upewnijcie się, że nie ma ku temu przeciwności technicznych. Do zainstalowania zlewu niezbędne jest podprowadzenie wody i kanalizacji. Niestety w niektórych przypadkach może być problem z zachowaniem wymaganego spadku do poprawnego funkcjonowania odpływu. Umieszczenie piekarnika i płyty dobrze jest rozplanować jeszcze na wczesnym etapie inwestycji, by nie okazało się, że po wykonaniu podłogi brakuje nam przyłącza elektrycznego. Decydując się na płytę zamontowaną na wyspie, pojawia się jeszcze kwestia wyciągu, który jest zazwyczaj montowany pod górnymi szafkami. Rozwiązaniem może być okap wolnostojący, blatowy lub rezygnacja z okapu, na co coraz więcej osób się decyduje. Bez względu na to, czy Wasza wyspa kuchenna będzie zawierać opisane wcześniej elementy, zachęcam jednak do zainstalowania gniazdek. Mogą być wysuwane z blatu lub zamontowane na ściance bocznej szafek. Są bardzo praktyczne zarówno, żeby podłączyć sprzęty jak blender, ale przydadzą się także, jeśli wyspa jest miejscem do pracy.

Wyspa w kuchni jako miejsce do jedzenia i pracy
Często spotykaną funkcją wyspy kuchennej jest miejsce do jedzenia i pracy. Tego typu forma sprawdza się szczególnie przy codziennych szybkich posiłkach, rozmowach przy koktajlach z przyjaciółmi, które kończą się zazwyczaj właśnie w kuchni, czy jako blat do pracy. Nie zawsze mamy możliwość wygospodarowania dedykowanego miejsca do pracy w domu, więc jest to praktyczne rozwiązanie dla wielu osób.

Oświetlenie wyspy
Bez względu na to, jaką funkcję pełnić będzie wyspa, kluczowe jest dobre oświetlenie tej przestrzeni. Często jest to jedyne miejsce, w którym pojawiają się w kuchni lampy dekoracyjne. Pięknie będą wyglądać zarówno te duże i efektowne, jak i bardziej minimalistyczne, ale zgrupowane po kilka sztuk. Te szklane i metalowe będą się dobrze sprawdzać w warunkach kuchennych, w których ze względu na gotowanie i osady niezbędne jest ich przemywanie co jakiś czas.


Wyspa kuchenna w innym kolorze
Wyspa w kuchni może pełnić też funkcję biżuteryjną i być inna niż pozostałe szafki. Odważni mogą się pokusić o wybór innych frontów, ich wybarwienia, uchwytów lub zastosowanie innego blatu. Jeśli marzy się Wam kuchnia w ciemnym kolorze, ale boicie się, że przytłoczy wnętrze, to zastosowanie ciemnych frontów tylko na wyspie będzie ciekawym kompromisem.

Mam nadzieję, że moje wskazówki wyspach kuchennych były dla Was pomocne. Po więcej kuchennych inspiracji zapraszam na tablicę na Pinterest.
Brak komentarzy