Powoli wchodzimy w sezon ucztowania pod gołym niebem przy grillu lub na piknikach. W tych okolicznościach szczególnie doceniamy efektowne przekąski na zimno, które nie wymagają dużo pracy i z łatwością można dopasować ich składniki do naszych ulubionych smaków. Dodatkowo zachwycają kolorami i można o nich powiedzieć, że jemy je oczami. Może staną się też ciekawym wabikiem dla niejednego niejadka? W tym cyklu wpisów nie podaję Wam konkretnych przepisów, choć i takie się zdarzają. Wiele z nich znajdziecie, wchodząc w linki pod zdjęciami. Moim celem jest zainspirowanie Was do eksperymentowania w kuchni, bo niewielkim nakładem pracy można zachwycić swoich domowników, gości i samemu odkryć nowe kombinacje smaków. Chcę Wam też pokazać ciekawe sposoby na podanie wielu bardzo prostych dań, bo w jedzeniu też można odnaleźć design.
To już trzeci wpis z cyklu pomysłów na przystawki, więc serdecznie zapraszam do zajrzenia do inspiracji na przekąski z serem (klik) i przekąski z chlebem (klik).
Przekąski na zimno
Kolorowe sałatki
Moją pierwszą propozycją są oczywiście sałatki. I nie mówię tu o tradycyjnej polskiej sałatce jarzynowej, czy o sosie tatarskim, które wielu kojarzą się z mozolnym krojeniem w kosteczkę (choć to zadanie coraz częściej ułatwiają nam specjalne nakładki krojące do robotów kuchennych). Jako przekąski na zimno proponuję Wam kolorowe sałatki z pysznymi dressingami, które zachwycą swoimi kolorami. Podstawą wielu z nich są różne rodzaje i mieszanki sałat. Zdecydowanie zachęcam Was do eksperymentowania i mieszania w nich warzyw, owoców, wędlin i orzechów. Ważna jest też sama forma podania takiej sałatki. Można je układać na dużych deskach, półmiskach, ale również w postaci porcji w mniejszych miseczkach czy nawet szklankach.




Guacamole
Kolejnym prostym przepisem jest guacamole, czyli pasta z dojrzałego awokado, soku z cytryny lub limonki, soli i dodatków, które dobiera się do własnych preferencji. Zazwyczaj są to czerwona cebula, czosnek, ostre papryczki, kolendra, granat czy pomidory. Będzie świetnie smakować jako dip do nachosów, dodatek do mięs, czy nadzienie np. do pomidorków cherry.



Tacos
A gdyby tak zrobić imprezę z tacosami? Jest wiele rodzajów nadzienia i sosów, którymi można napełniać te pochodzące z kuchni meksykańskiej łódeczki. Będą apetycznie wyglądać podawane na deskach do serwowania, ale także w postaci przygotowanych na półmiskach i tacach półproduktów, z których każdy może wybrać swoje ulubione i zrobić własną kombinację. To też oznacza mniej pracy przy przygotowywaniu takiej uczty 🙂



Rollsy jako przekąski na zimno
Zdrowa przekąska ze sporą ilością kolorowych warzyw podana w ciekawej formie, którą dodatkowo łatwo można zabrać ze sobą do pracy, szkoły alba na piknik? W tej roli zdecydowanie sprawdzą się rollsy w papierze ryżowym. Coraz częściej można go kupić np. podczas tygodni tematycznych w Lidlu czy Biedronce. Półprzezroczyste płaty wystarczy tylko namoczyć i stają się plastyczne, dzięki czemu świetnie nadają się do zawinięcia kawałków warzyw, owoców, mięsa czy owoców morza. Świetnie smakują w towarzystwie sosów i dipów.




Zawijana tortilla
Ostatnią propozycją na zimne przekąski są kompozycje z tortillą. Stworzymy z niej różnorodne zestawy, które z powodzeniem przeleżą wiele godzin. Tortilla daje nam kilka ciekawych sposobów podania. Mogą to być małe ślimaczki na zasadzie finger food, piętrowe kombinacje, które pokroimy w koreczki, ale również standardowo zwinięte placki tortilli przekrojone tylko na pół.




To już wszystkie pomysły na przekąski na zimno, które dla Was przygotowałam, choć wiele pomysłów na ten rodzaj dań znajdziecie też w poprzednich wpisach z przekąskami z serem (klik) i przekąskami z chlebem (klik). Mam nadzieję, że narobiłam Wam apetytu i utwierdziłam w przekonaniu, że warto zadbać też o to, w jaki sposób serwujemy jedzenie.
Brak komentarzy