Coraz częściej widujemy aranżacje kuchenne z dywanami. W tym wpisie postaram się więc pokazać kuchnie z chodnikami w różnym stylu i podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę wybierając ten element wyposażenia. Dywan w tym pomieszczeniu jest narażony na trudniejsze warunki i przed jego wyborem warto wziąć pod uwagę kilka aspektów. Szczególnie w przypadku podłogi z drewna może się on okazać bardzo przydatnym elementem. Jak zatem wybrać dywan do kuchni i po co on właściwie jest? Zapraszam do lektury.


Po co dywan do kuchni?
Pierwszym i najbardziej oczywistym powodem jest oczywiście aspekt dekoracyjny. Dodanie tkaninowej dekoracji na podłodze ociepla wnętrze i nadaje przytulności. Osobom, które lubią chodzić boso, zapewnią większą wygodę i uczucie ciepła. W miejscach szczególnie narażonych na wycieranie, gdzie więcej chodzimy np. przy zlewie lub w okolicy kuchenki, gdzie mamy do czynienia m.in. z gorącym i pryskającym tłuszczem dywan stanie się także ochroną podłogi. Będzie to szczególnie ważne w przypadku drewnianej podłogi, która może się w tych miejscach szybciej wycierać lub odbarwiać.



Jaki dywan będzie najlepszy?
Zastanawiając się nad dywanem kuchennym, trzeba pamiętać o kilku cechach. Będzie on narażony na zabrudzenia m.in. okruszkami, więc najlepsze będą modele z krótkim włosiem lub płasko tkane, które łatwo utrzymać w czystości. W tym pomieszczeniu nie sprawdzi się rodzaj shaggy. Ze względu na przygotowywanie potraw nie polecam też gładkich i jednokolorowych chodników, na których będzie widoczna każda plamka. Wzorzyste modele jak te w stylu vintage (ich przegląd robiłam w jednym z poprzednich wpisów <klik>) pozwolą zamaskować ewentualne zabrudzenia. Ciekawą alternatywą mogą być też płasko tkane modele, które można prać w pralce lub te przeznaczone na zewnątrz, które są łatwo zmywalne. W kuchni sporo poruszamy się też między szafkami, więc polecam możliwie płaskie modele, o które nie będziemy się potykać i zahaczać np. o ozdobną listwę zewnętrzną. W przypadku modeli, które się ślizgają, łatwo można sobie z tym poradzić, kładąc pod nie matę antypoślizgową (ja korzystam od lat z tej dostępnej w IKEA <klik> za 12,99 zł).



Jak wybrać kształt dywanu?
Najczęściej sprawdzi się forma podłużnego chodnika, który wpasuje się między szafkami. Ze względów wizualnych i praktycznych warto by z obu stron była zachowana kilkucentymetrowa przerwa z każdej strony. W przypadku większej przestrzeni z powodzeniem można też sięgnąć po większy prostokąt czy koło, które będą dobrym wyborem również pod stołem. W przypadku kuchni trochę ostrożniej podeszłabym do modeli z wyższej półki, które mają leżeć obok zlewu czy kuchenki. Plamy np. z buraków, pomidorów czy tłuszczu mogą być problematyczne, więc może lepiej nie wykorzystywać całego budżetu i ewentualnie wymienić go na nowszy egzemplarz, jeśli po jakimś czasie okaże się, że np. upadające łyżka z patelni zostawi trwały ślad.



To już wszystkie dywanowe inspiracje, które przygotowałam. Jestem bardzo ciekawa, czy we własnych domach macie je w swoich kuchniach i czy sprawdza się Wam to rozwiązanie?
6 komentarzy
Bardzo fajny wpis! Pierwsze słyszę o dywanie do kuchni, za to uwielbiam tego bloga!
Dziękuję, bardzo mi miło 😉
Uwielbiam wpisy z tego bloga 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Świetnie źródło inspiracji. Pozdrawiam!
Dziękuję, również pozdrawiam 🙂