W poprzednim wpisie robiłam przegląd desek do serwowania przekąsek, które znajdziecie obecne w sklepach. Tym razem, chcę Was zainspirować, co możecie na nich podać. Bez względu na to, czy jest to deska serów, wędlin i warzyw na kolację dla dwojga, grilla, czy elegancki koktajl, to znajdziecie tu coś dla siebie. Ta forma podania przykuje uwagę naszych gości i skłoni ich do częstowania się. Jemy oczami, a taka deska kusi swoim wyglądem.
Jak podawać produkty?
Po tym, jak znajdziemy idealną deskę do serwowania, warto przygotować kilka dodatkowych elementów. Ułatwi to zarówno przygotowanie, jak i konsumowanie wystawionych produktów. Przydadzą się nam:
-nóż / noże do serów, wędlin, smarowania lub krojenia pieczywa itp.
-miseczki/ słoiki do dżemów, sosów, hummusu i zakąsek w zalewach np. oliwek
-szklanki lub miseczki do pionowego umieszczenia pociętych warzyw, paluszków itp.
-dodatkowe małe deski, które możemy układać na większych tacach lub obok, żeby ułatwić krojenie serów i pieczywa
-w zależności od tego, jak będziemy serwować nasze przystawki, przydadzą się serwetki, widelczyki, talerze.
Możemy też przygotować elementy dekoracyjne, które pozwolą oznaczyć nazwy serów, lub ozdobią kompozycje. W tym celu świetnie się sprawdzą świeże gałązki ziół np. rozmaryn, pietruszka, bazylia.
Jest kilka sposobów układania produktów. Poszczególne elementy mogą być grupowane i układane w rządkach, przez co patrząc z góry tworzą się ,plamy kolorystyczne poszczególnych składników. Patery można dzielić w zależności od kategorii na deskę serów, wędlin, owoców, warzyw, pieczywa itp. Są też zwolennicy łączenia i tworzenia wrażenia artystycznego nieładu. Każdy musi zdecydować, co jest dla niego najlepsze.
Co podać na desce serów?
Zawartość deski do serwowania zależeć będzie od Waszej pomysłowości, zawartości lodówki i szafek kuchennych. Przed pierwszym komponowaniem takiej tacy dobrze jest się zainspirować i przejrzeć kilka zdjęć. Najpopularniejsze propozycje składników deski z przystawkami to:
-sery (twarde i miękkie)
-wędliny i kiełbasa
-warzywa surowe i pieczone (najlepiej pokrojone w słupki np. marchew, ogórki, papryka, pomidory, szparagi)
-warzywa w zalewie (np. oliwki, papryka – mogą być faszerowane)
-owoce (np. figi, winogrono, maliny, truskawki, ananas, brzoskwinie)
-orzechy
-suszone owoce
-sosy i pasty (np. hummus)
-dżemy i miód
-pieczywo
-suche przekąski (np. krakersy, paluszki, precle)
-oliwa
-słodycze i ciasta.
To, co podacie na deskach do serwowania, zależeć będzie od Waszej wyobraźni i talentu kulinarnego. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że świetnie prezentują się na nich również gotowe dania np.:
-kanapki
-pizza
-sałatki
-koreczki
-tartinki
-kawałki mięsa lub ryb.
Elegancka deska serów
Deski z przystawkami nie są zarezerwowane na nieformalne spotkania. Poniżej przygotowałam kilka przykładów bardziej eleganckiego wydania tac z przystawkami. Grupowanie produktów, staranne układanie i zachowywanie przerw między składnikami wprowadzą wrażenie ładu. Dzięki takiemu wizualnemu porządkowi będą idealne na oficjalne przyjęcia. W przypadku takich okazji warto też zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego wina do naszych zakąsek ewentualne podpisanie produktów, lub ozdobienie deski świeżymi kwiatami i gałązkami.
Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do eksperymentowania z własnymi deskami przystawek. Po więcej inspiracji zapraszam na tablicę na Pinterest. Jestem bardzo ciekawa, jak wygląda deska serów na Waszych stołach 🙂
Brak komentarzy